Neemolje-en naturlig middel mot skadedyr

Hva er neemolje?

Neemolje er en vegetabilsk olje presset fra fruktene og frøene til neemtreet (Azadirachta indica). Dette er et eviggrønt tre som er endemisk til det indiske subkontinent, men har blitt introdusert til mange andre tropiske land.

Bruksområder

I tillegg til å være skadedyrbekjempende middel, som er hovedtema i dette innlegget , har neemolje lange tradisjoner som kosmetisk middel  og innen medisinsk behandling.

Kosmetikk

Neemolje brukes til å lage kosmetiske produkter som såpe, sjampo, kropp- og håndkrem.

Medisin

I tradisjonell Ayurvedisk medisin brukes neemolje til behandling av slike plager som akne, feber, lepra, malaria, tuberkulose, tetanus, hudsykdommer som psoriasis og eksem, og mange andre plager.

Sjampo med neemolje brukes mot hodelus og skabb på mennesker.

Neemolje brukes også på dyr mot lopper, midd, flått, intestinale- og andre parasitter, samt bitende og sugende insekter. Oljen kan brukes på alle untatt akvatiske dyr.

Skadedyrbekjempelse

Produkter som inneholder neemolje er mye brukt i organisk dyrking grunnet dens effekt på mange skadedyr som ullus, skjoldlus, vannlig blomsterlus, stor og liten kålflue, spinnmidd, hvitfly, ulike biller og larver, minerfluer, trips, hærmygg og mange andre.

Neemolje er ikke kjent til å være skadelig for pattedyr, fugler, meitemark og andre nyttedyr som bier, marihøner, sommerfugler og  lignende.

Den kan også brukes i husholdningen som middel mot maur, kakerlakker, fluer, snegler, termitter, mygg etc.

Oljen er også effektiv mot sopp som f.eks. meldugg og rustsopper.

Neemoljen har en frastøtende effekt på skadedyr som ikke rører plantene som har blitt behandlet med oljen. I tillegg blokkerer det aktive stoffet azadiraktin effekten av insektenes hudskiftehormon ecdyson.

 

Hvordan påvirker neemoljen insektenes hjerne og kropp

Neemolje inneholder mange komplekse aktive stoffer. Disse stoffene etterlikner hormonene som insektene produserer slik at de blir tatt opp av insektene på samme måte som hormonene.

Disse hormonetterliknende stoffene hemmer de virkelige hormonene slik at de slutter å virke. Insektene «glemmer» å spise, pare seg eller legge egg. Noen kan til og med glemme at de kan fly. Hvis egg blir produsert, klekker de ikke og larver går ikke gjennom hamskifte. Insekter som klarer ikke å spise eller pare seg vil ikke overleve og hele populasjonen vil minke og til slutt forsvinne.

Som mange andre oljer, har neemolje en kvelende effekt på insekter. Dette er som en slags bonuseffekt i tillegg til den hormonelle og frastøtende effekten.

Viktig å nevne at nytteinsekter ikke blir påvirket! Kun insekter som suger plantesaft eller spiser på plantene blir påvirket.

Som med virkelige hormoner, fungerer neemoljens virkestoffer i små konsentrasjoner. På denne måten vil selv små mengder olje ha stor effekt. Én teskje olje for 4 liter vann pleier å være nok!

Men det er viktig å huske at man kan ikke forvente at skadedyrene skal forsvinne over natta slik som med kjemiske sprøytemidler. Neemolje funker, men det tar litt lengre tid enn med de kjemiske sprøytemidlene før en ser effekten av behandlingen. Men det er derimot en mer miljøvennlig, dyre- og menneskevennlig måte å bekjempe skadedyr på. En svært viktig ting å nevne er at skadedyr kan ikke utvikle resistens mot neemolje! Mange skadedyr har for lengst utviklet resistens mot kjemiske sprøytemidler.

 

Hvordan neemolje påvirker sugende og plantespisende insekter

Det er et interessant forsøk som ble gjort og som viser godt effekten av neemoljen. I to like glass ble det lagt to like blader. Det ene bladet ble sprøytet med et kjemisk middel og det andre med neemolje. Det ble så sluppet en siriss inn i hvert glass. Sirissen i glasset med bladet sprøytet med kjemisk middel døde nesten umiddelbart. Sirissen i glasset med bladet sprøytet med neemolje rørte ikke bladet i det hele tatt. Den døde etter hvert av sult.

Hvilken grønnsak ville du ha valgt? Den halvspiste og sprøytede med kjemisk middel eller den urørte og organisk behandlede? Jeg vet hva jeg hadde valgt!

Det er ikke bare den hormonetterliknende effekten som påvirker skadedyrene, det er også selve lukten av oljen som gjør at skadedyrene ikke vil røre til plantene som er sprøytet.

En bekjent av meg som var plaget med rådyr som spiste fra hennes frukttrær var gledelig overrasket at rådyrene ikke ville spise fruktene etter de hadde blitt sprøytet med neemolje.

 

Neemolje påvirker ikke nytteinsekter

Neemolje er ikke giftig for nytteinsekter. Den eneste måten for nytteinsekter å bli påvirket er å spise planter med neemolje på/i seg, og nytteinsekter spiser ikke planter. Nytteinsekter kan fortsatt bli kvelt av oljen så man bør være forsiktig!

Nytteinsekter er mest aktive på dagen derfor den beste tiden å sprøyte med neemolje er tidlig om morgen slik at bladene kan tørke ut før nytteinsektene er mest aktive eller om kvelden når nyttedyrene ikke er aktive.

 

Neemolje fungerer fra innsiden av planten

En viktig egenskap av neemoljen er at den er systemisk. Dette betyr at plantene tar opp oljen både gjennom røtter og blader.  De aktive stoffene i neemoljen blir transportert til alle plantedelene slik at de har en effekt i HELE planten, selv de delene som ikke har vært i direkte kontakt med oljen.

Neemolje brytes ned fort, og spesielt i UV lys og derfor blir ikke rester av den lenge i jorden eller i potten.

 

Hvordan brukes neemoljen?

Neemolje har et høyt smeltepunkt akkurat som kokosolje. Det betyr at den er i fast form i romtemperatur eller lavere. Derfor bør ikke oljen oppbevares kaldt. For å få den i flytende form kan man for eksempel sette flasken på varmekablene eller foran en ovn.

Neemolje er veldig drøy i bruk. Man blander 1 teskje olje og 4 teskjeer grønnsåpe for 1 liter lunket vann og rister godt. Eller 30 ml olje og 40-50 ml grønnsåpe for 4 liter lunket vann. Såpen gjør at oljen blir løst i vannet. Man lager altså en emulsjon. Olje og vann er ikke blandbare så uten såpe vil oljen ligge kun på vannoverflaten. Jeg bruker i tillegg 1 teskje silikatilskudd Pro-Tekt  per liter. Dette tilskuddet styrker celleveggene slik at planten blir mer motstandsdyktig mot angrep av sopp og skadedyr. Man kan bruke Pro-Tekt istedenfor såpe for den løser opp neemoljen i vann på samme måte som såpen.

Neemoljeløsningen bør brukes med en gang. Man kan ikke lagre rester eller bruke det neste dag. Potteplanter og barrotede planter kan man vaske i sin helhet i en balje med neemløsning.

Det anbefales å sprøyte 2 ganger med ca. 7-10 dager mellomrom slik at larver som har eventuelt klekkes i mellomtiden blir også påvirket.

Siden skadedyr ikke kan utvikle resistens mot neemolje kan man sprøyte med neemoljeløsning så ofte man ønsker uten at det fører til resistensutvikling.

Jeg både vasker og sprøyter alle mine inne- og uteplanter uten at jeg trenger å bruke vernedrakt eller hansker. Jeg bruker hansker kun fordi mine katter og min datter ikke liker lukten. Jeg bruker neemolje for å vaske alle plantene mine ved ompotting og før jeg introduserer nye planter i samlingen.

Neemoljen er også en fantastisk bladglans! Du finner den her.

 

7 thoughts on “Neemolje-en naturlig middel mot skadedyr

 1. Så fint at du kom med en link hvor man kunne bestille 100% Neem olje. Har leta i evigheter! Kommer opp mye annet når man bare googler. Jeg har stor tro på denne kuren mot spinnemidd og ullus eller mellus eller hva det nå enn jeg har fått i hus. Kan ikke se noen levende dyr, men har symtoner som ligner på alle de tre nevnte. De er jo så bitte-bitte små ! Jeg har prøvd å forstørre opp på alle mulige måter , men det ser rett og slett ut som noen hvite ullaktige greier, men på avstand bare som hvite prikker. Det virker som de sprer seg på alt fra tomatplanter til gummitrær og noen av plantene mine er så store gamle og flotte at jeg er livredd for å miste de. Fikk helt panikk da jeg oppdaget dette i dag tidlig og brått så fikk jeg svar på hvorfor avleggere og billigplanter fort havnet i søpla. De ble jo tufse med en gang fordi de ikke eier motstandsdyktighet! Tenkte også å høre med hagesenter, men syns det høres ut som denne Neem olja har en rekke gode egenskaper og også er miljøvennlig👍😉
  Så ja tusen hjertelig takk for linken❤️

  1. Hei Line Marie,
   Så kjekt du fant innlegget nyttig! Ta gjerne kontakt med Solheim Gartneri på Facebook eller e-post for eventuelle spørsmål. Bli med også gjerne i Facebook gruppen Inneplanter Norge 🙂

   Hilsen,
   Olga

 2. Jeg har bestilt Neemolje, og er veldig spent. Jeg har store trær bla. oliven og sitron. Jeg blir derfor nødt til å vanne plantene med produktet. Spørsmålet er da: Hvilket blandingsforhold er det dersom man skal vanne istede for å sprøyte. Har hatt mye problemer med utøy, og det er så vanskelig å bli kvitt problemet. Det blir å kjempe en evig kamp😕

  1. Hei Sidsel,
   blandingsforholdet er det samme uansett hvordan du velger å gjøre det. Jeg har blandet neemolje i 7 liters trykksprøyte og har sprøytet med dette store hagetrær og kjøkkenhage uten problemer. Husk at du må gjennta prosedyren etter ca 7-10 dager.

 3. Hei, og takk for informativ artikkel🙂 Tok utgangspunkt i denne artikkelen da jeg skulle behandle mine inneplanter og lurer på hvor lenge det er “vanlig” eller forventet å behandle angrepede planter med neem?  Oppdaget for tre uker siden til min store skrekk at flere av mine planter var angrepet av skjoldlus, deriblant en ny og flott stor monstera på mosspole og en Monstera Variegata. Da jeg sjekket den sistnevnte for skadyr i forbindelse med den tredje behandlingen (sprayer dem en gang i uken) med neem synes sistnevnte å være fin, men den større monsteraen synes derimot å være “mer” angrepet etter andre behandling enn etter den første. Så det jeg tror er små skjoldlus, hovedskelig på bladene. Ved denne  tredje behandling ga jeg også planten langt mer neemblanding i plantejorden, og håper at det gir et positivt resultat. Jeg har disse med flere planter isolert på et eget rom, men har ikke så stor plass så skulle gjerne ha fått ekstrarommet mitt tilbake. Har du noen erfaring med hvor lang tid det kan ta før plantene kan friskemeldes?
  Tusen takk,

  1. Hei Irene 🙂 Så kjekt du fant nyttig artikkelen! En ting å huske med skadedyr er at de ofte gjemmer seg nede i mediet og under pottekantene, under selve potten, brett og annet utstyr. Jeg personlig potter alltid om planter som jeg finner skadedyr på. Da er jeg bomsikker at de blir rene. Jeg kaster alt jord og vasker potten i klorinløsning. Så vasker jeg planten med neemolje og såpe løsning. Selv om det er snakk om store planter. Tar planten med røtter og alt og vasker den med klut og gammel tannbørste overalt. Du kan gjøre det i dusjen eller badekaret. Så potter du den i ny substrat og ren potte. På denne måten fjerner du også skadedyrene fysisk i tillegg til at de dør av selve neemoljen. Etter en slik behandling kan du igjenn bare sprøyte planten med løsning om ca 10 dager for å være sikker. Husk at mosestolpen planten klatrer på er en perfekt sted for skadedyr å gjemme seg så denne må du også gjøre noe med. Enten få en nye en eller kanskje koke eller fryse den i flere dager. Ta gjerne kontakt med gartneriet på facebook for der kan du legge bilder. Så anbefaler jeg deg gruppen Inneplanter Norge hvor du får en del råd og tips 🙂
   Hilsen,
   Olga

   1. Tusen takk for svar🙂 Jeg er fortsatt nybegynner og er ikke så kjent med ompotting av så store planter, og har ved flere anledninger også opplevd at andre og mindre planter ikke har tålt ompotting , så er redd for at det skal skje denne gangen også, men er veldig innstilt på å forsøke hvis problemet ikke forsvinner på andre måter🙂 Har du noen gode råd til hvilken jord/blandingsforhold som er egnet til monstera? Takk for tips om grupper. Det skal jeg definitivt sjekke ut🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *